Quantcast
Channel: Verona – ImperatorTravel
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5

Perlele Italiei de Nord

$
0
0

06. Lacul Como

Cred ca am scris de foarte multe ori despre Milano, atat eu, cat si alti bloggeri de travel din Romania. E normal, Milano este una dintre cele mai importante metropole ale acestei tari superbe care este Italia, o adevarata tara-muzeu, dar si una dintre principalele sale porti de intrare aeriene. Trebuie doar sa te gandesti din timp si o sa gasesti, la un moment dat, vreun bilet la 5 euro, 9 euro, 19 euro… in plus, sunt zboruri spre Milano (in special, aeroportul low-cost de la Bergamo) din toate colturile tarii. Dar astazi nu voi scrie despre Milano, ci despre ce orase am vizitat in jurul lui Milano, despre aceste adevarate perle ale Italiei de Nord.

Como – este o combinatie maiastra de istorie si natura. Como, ca multe alte orase italiene, are un centru vechi, pitoresc, care te transporta intr-un alt timp. Ca in orice orasel Italian, micile stradute, de multe ori pline cu flori, converg spre impozanta biserica a orasului (catolicismul a jucat dintotdeauna un rol important in peninsula in forma de cizma), dar adevaratul magnet care atrage orice turist este malul lacului Como. Cred ca lacul Como este lacul cu cele mai multe palate de pe malurile sale… ia o barca si plimba-te pe lac, si vei descoperi unele dintre cele mai spectaculoase vile si palate din Europa. Nu e nicio surpriza ca filme celebre si-au turnat aici scenele de romantism si relaxare – de la Star Wars (celebra scena unde Anakin Skywalker o saruta pe Padme Amidala s-a filmat pe malul lacului Como) la scena mai putin romantica jucata de James Bond (filmul Casino Royale).

 

Verona – cand pronunti Verona, toata lumea se gandeste la Romeo si Julieta. Da, e adevarat, povestea marelui Will a adus milioane de turisti in Verona. Da, marketingul turistic a branduit asezarea drept „orasul iubirii”, exista chiar si casele, a lui Romeo, respectiv a Julietei. Casa Julietei este, de fapt, cea faimoasa, aici numerosi turisti inghesuindu-se sa se urce si sa se pozeze in balcon si, mai ales, sa poliseze sanul Julietei, care le-ar aduce noroc in dragoste. Casa lui Romeo este mult mai obscura si, probabil, nu este vizitata decat de vreo 5% din cei care ajung la Julieta, dovedind inca o data ca femeile sunt mai populare. Nu vreau sa va dezamagesc, dar, evident, cele doua case nu le-au apartinut celor doi „tineri din Verona”, care sunt personaje imaginate de Shakespeare. Casa Julietei a fost aleasa dintre numeroasele cladiri istorice ale orasului, dupa criteriul „sa aiba balcon”, in rest, totul este o poveste frumoasa. Si, desi este o poveste frumoasa, este minunat sa traiesti basme in realitate.

Trecand de Romeo si Julieta, Verona are si una dintre cele mai spectaculoase arene romane, pastrata aproape integral, in care in fiecare vara au loc spectacole de muzica memorabile pentru cea mai mare parte a spectatorilor. Nu trebuie sa ratezi Castelvecchio (construit in epoca in care Basarab I fonda Tara Romaneasca), nici podul sau, din caramizi rosii, bisericile din centrul orasului sau turnul Lambert, turn construit in perioada in care traia Vlad Tepes si din varful caruia (are 83 metri) poti admira panorama Veronei. Nu trebuie sa va inspaimante cei 83 de metri, exista lift :).

Si daca vorbeam de panorama, merita sa te obosesti un pic si sa urci la sanctuarul Nostra Signora di Lourdes pentru a avea toata regiunea la picioare… si pentru a admira un apus de soare de neuitat.

 

Vicenza – am fost o singura data in Vicenza, in 1994, cu ocazia primei mele vizite in Italia, atras, poate, de faptul ca in perioada respectiva Vicenza avea o echipa de fotbal care aparea foarte des in pronosticurile Pronosportului… Vicenza nu este un oras mare, este orasul tipic nord-italian cu o arhitectura istorica, dar mi-a oferit o experienta unica. Candva, in anii ’80, vazusem la televizor un film numit „On the beach” – „Pe plaja” (filmul e din 1959, dar a fost un re-make in 2000). Emisfera nordica fusese distrusa de razboiul nuclear dintre SUA si URSS, numai Australia supravietuise, dar radiatiile ucigatoare se indreptau spre continentul cangurilor. Toata lumea petrecea, traindu-si ultimele zile de viata, insa mai multi agenti guvernamentali incercau sa ia legatura cu potentiali supravietuitori din emisfera nordica. La un moment dat, prind semnale Morse emise din California. Un echipaj pleaca pe un submarin spre California si descopera sursa semnalelor Morse… mecanismul era legat de o fereastra si, atunci cand batea vantul, batea semnale… dar ceea ce mi-a ramas in memorie a fost imaginea unei mari metropole americane (San Francisco? San Diego?) complet pustie, dar aratand perfect… Cam asa arata Vicenza intr-o zi de vacanta in august. Complet pustie!

 

Padova – nu se afla prea departe de un alt megastar al turismului nord-italian, Venetia, dar se afla in umbra ei. Si e pacat, pentru ca Padova este un oras care merita vizitat intrucat este un oras nord-italian autentic, dandu-ti o idee asupra Italiei de Nord. Remarcabila este imensa piata centrala Prato della Valle, flancata de palate in stil venetian si plina de statui in stil antic – aducand cu un forum al Imperiului Roman. Desi centrul istoric este o comoara arhitecturala, principalul magnet turistic al orasului (jucand rolul lui Romeo si al Julietei din Verona) este Sf. Anton de Padova, basilica si mormantul gazduit fiind pe lista principalelor locuri de pelerinaj pentru catolici.

 

Mantova – nu se afla pe linia Milano – Verona – Padova – Venetia, ci, undeva, spre sud. Este mai putin cunoscuta, dar centrul sau este protejat de UNESCO, ca parte a mostenirii culturale mondiale. Iar Mantova trebuie sa-I multumeasca pentru palate si centru familiei Gonzaga, , timp de trei secole, a condus Mantova sub titulatura de duci de Mantova si a imbogatit orasul cu palate si lucrari de arta extrem de valoroase. Du-te pe malul apei pentru o panorama de mii de like-uri pe Instagram sau viziteaza Palatul Ducal sau Te, pentru o gura de frumos renascentist. Nu foarte departe de Mantova, este Maranello – oraselul Ferrari, unde poti descoperi istoria celebrei masini.

 

 

Cand sa mergi in Italia de Nord

Oricand. Evident, cel mai bine este din primavara pana la mijloc de toamna, cand ai parte de vreme calda, de cer senin, in general, dar nici iarna nu este rau deloc. Cel putin, va fi mult mai cald decat acasa :).

 

Tururi organizate

Cei de la Paralela 45 au un circuit foarte fain, care nu numai ca te duce prin orasele gen Padova sau Mantova, dar iti arata si minunatiile naturale ale nordului Italiei, cum ar fi celebrele lacuri Como (cel impanzit cu palate) si Garda, ba chiar si o incursiune in muntii Dolomiti. Ai la dispozitie trei perioade de plecare in iulie si august, iar preturile incep de la 685 de euro + taxe aeroportuare, pentru un circuit de opt zile. Afla mai multe amanunte aici.

 

Zboruri spre Italia de Nord

Wizz Air, Blue Air si Ryanair zboara spre Milano Bergamo de pe diverse aeroporturi din Romania, Blue Air avand in plus o cursa Bucuresti – Milano Linata (aeroport aflat in centrul orasului Milano). Wizz Air opereaza in plus ruta Bucuresti – Verona.

 

Perlele Italiei de Nord …

01. Como

Como

02. Verona

Verona (Arena romana)

03. Vicenza

Vicenza (centrul)

04. Padova

Padova (Prato della Valle – piata centrala)

05. Mantova

Mantova – panorama de noapte

Sursa: Perlele Italiei de Nord | vezi mai multe pe ImperatorTravel


Viewing all articles
Browse latest Browse all 5

Latest Images